Klemens seçimi yaparken dikkat edilecek en önemli husus kablo kesitidir. Kablonun klemensin yuvalarına tam olarak girmesi gerekmektedir. Aksi halde bağlantı gevşek veya çok sıkı olup ark hatalarına sebebiyet verebilir.
Plastik, porselen ve metalden yapılan çeşitleri vardır. İhtiyaca göre gövde malzemesinin yapısını belirleyebilirsiniz.
Bağlantı şekli de diğer bir önemli seçim kriteridir. Bağlantı şekline göre yaylı, vidalı veya push-in bağlantılı klemensler tercih edilebilir. Yaylı ve push-in bağlantılı klemensler montaj sırasında zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Vidalı modeler ise fiyat olarak uygundur.
Klemense takılacak kablonun yüksüklü veya yüksüksüz kullanımı da klemens boyutunu değiştirmektedir. Eğer kablolarda yüksük kullanıyorsanız daha büyük klemens kullanmanız gerekebilir.
Klemensler UL ve/veya IEC güvenlik standartlarına göre sertifikalandırılmıştır ve/veya tasarlanmıştır. UL94V-0’ı karşılayan yanıcılık derecesine sahip malzemelerden oluşur. Bunun nedeni, her kurumun farklı bir standart ve bir klemensin karşılaması gereken gereksinimleri kullanmasıdır. Bir klemens seçerken, genel sistem güvenlik gereksinimlerinizi bilmek ve klemens derecelendirmelerinin bunlara uygun olduğundan emin olmanız çok önemlidir.
Klemensler tipik olarak metal bir raya takılır, bir panele vidalanır veya bir baskılı devre kartına (PCB) monte edilir. Nasıl bir bağlantı yapacağınız ve klemens dizinizin ne kadar uzun olacağını bilmeniz pano veya cihaz boyutunu öngörebilmeniz açısından önemlidir.
Kısa devre, aşırı akım test değerleri ve akım taşıma kapasitesi değerlerine de dikkat edilmelidir. Aksi halde güvenlik açıkları oluşabilir.
Müşteri ihtiyaçlarına ve proje gerekliliklerine göre farklı renklerde ve farklı tiplerde klemens ihtiyacı da olabilir.
Kullanılan ürünün uzun ömürlü olması isteniyorsa içerisinde kullanılan bakırın saflık derecesine de dikkat edilmelidir.
Ayrıca üreticilerin stok kabiliyeti de mutlaka sorgulanmalıdır. Tam da bu noktada bayiliğini de yapıyor olduğumuz ONKA markası, yerli bir üretici olması ve dünya çapında bir üretim kapasitesi olması sebebiyle en doğru markaların başında gelmektedir. Tüm bunlarla birlikte ray tipi klemens grubunda çift tarafı kapalı ve simetrik olarak üretilen ray klemensler gerçek izolasyon ve kullanım kolaylığı da sağlamaktadır.
Klemensler nerelerde kullanılır?
Klemensler, kablolu destek kutuları ve kontrol kutuları gibi endüstriyel ekipmanlarda yaygın olarak kullanılır. Her tür elektrik panosunda klemens kullanılmaktadır.
Endüstriyel ortamlarda kullanılan aşağıdaki ekipman türlerinde klemensleri görmek mümkündür:
- Kontrol panelleri
- Elektrik trafo merkezleri
- Aydınlatma uygulamaları
- Tüm elektrik makinaları
- Soğutma kontrolü
- Değişken hız/frekans sürücüleri